פונדקאות בישראל
הליכי פונדקאות במדינת ישראל חייבים להתקיים בהתאם לתנאים המעוגנים בחוק ההסכמים לנשיאת עוברים אשר חוקק על ידי ממשלת ישראל בשנת 1996. חוק זה קובע בין היתר כי הליך הפונדקאות בין ההורים העתידים של הוולד לבין האישה הנושאת, יתקיים רק לאחר אישורה של וועדה מיוחדת העוסקת באישור הסכמים לנשיאת עוברים, כאשר הרכב הוועדה מונה בתוכו צוות של אנשי מקצועי מענף הרפואה והמשפט לצד אנשי דת. על פי החוק, בסמכותה של הוועדה לאשר ו/או לפסול הסכמי פונדקאות הנערכים בישראל.
ההסכם עצמו נועד לעגן את הליך הפונדקאות וצורך אישורו על ידי הוועדה, ההסכם חייב לכלול בתוכו סעיפים שונים המותאמים לדרישות חוק ההסכמים לנשיאת עוברים. רק במקרים בהם הוועדה תאשר את ההסכם הוא ייכנס לתוקפו ויאפשר למעשה את תחילתו של הליך הפונדקאות.
חוק ההסכמים לנשיאת עוברים – עיקרי החוק
חוק ההסכמים לנשיאת עוברים הידוע בקרב הציבור הרחב גם בשם: חוק הפונדקאות, מגדיר בתוכו את התנאים המקדימים הנדרשים לקיומו של הליך הפונדקאות, כאשר בין יתר התנאים המעוגנים בחוק, מושם דגש על זהות מבקשי הליך הפונדקאות וזהותה של האם הפונדקאית. על פי החוק, הליך הפונדקאות בישראל יתאפשר אך ורק לבני זוג (גבר ואישה בלבד) תושבי ישראל ובגירים. כמו כן, נקבע בחוק כי האם הפונדקאיות הינה אישה בגירה אשר איננה נשואה וגילה הינו בין 22 ל-38. החוק מחייב שהאם הפונדקאית תהייה בת דתה של האם המיועדת וזאת למעט מקרים בהם הצדדים המעוניינים בהליך אינם יהודים.
חשוב לציין שעל פי חוק הפונדקאות, הליך הפונדקאות יתבצע אך ורק באמצעות מה שמכונה פונדקאות מלאה במסגרתה זרעו של האב המיועד ישמש לצרכי הפריה חוץ גופית של ביצית האם המיועדת, ולפיכך, הליך הפונדקאות בישראל מחייב על פי החוק שלאם הפונדקאיות לא יהיה שום קשר גנטי לוולד.
חוק ההסכמים לנשיאות עוברים מתבסס על היבטים מוסרים, הלכתיים ומשפטיים ותנאיו הנוקשים מאלצים אלפי זוגות שאינם עונים על הדרישות המקדימות לקיומו של הליך פונדקאות בישראל, לקיים את הליכי הפונדקאות מחוץ לגבולות המדינה במסגרת הליכי פונדקאות בחו"ל.
הליך פונדקאות בישראל – מהיכן מתחילים?
במידה וגם אתם בני זוג (גבר ואישה בלבד) המתקשים או אינם יכולים להיקלט להיריון והינכם מקיימים תצורת חיים משותפת במסגרת חיי נישואין או מחוץ לנישואין (זוגות ידועים בציבור), תוכלו לפעול לקידום להליכי פונדקאות בישראל, כאשר הדרך המומלצת ביותר לצורך כך היא באמצעות קבלת ייעוץ מקצועי מגורמים רלוונטיים באמצעותם תוכלו לקבל מענה רחב לכל ההיבטים הנלווים לצרכי אישור הסכם הפונדקאות הנערך ביניכם לבין האם הפונדקאית. פנייה מוקדמת לקבלת ייעוץ בנושא, תאפשר גם לכם להיחשף לכל ההיבטים השונים הנלווים לתהליך ובדרך זאת לפעול לקידום התהליך. זוגות אשר אינם עונים על הדרישות המקדימות להליכי פונדקאות בישראל, ראשים לפנות לקבלת ייעוץ לצורך קידום הליכי פונדקאות בחו"ל.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!